Net rytinė kava gali tapti priklausomybe

Net paprasta rytinė kava, kai vartojamas didelis kiekis kofeino, gali sukelti priklausomybę. Žmonės, kurie negauna reikiamo jo kiekio, jaučia nerimą, juos kamuoja drebulys, skauda galvą. „Neišgėrus rytinio puodelio kavos galima turėti nutraukimo procesą“ – teigia gydytoja toksikologė Gabija Mikulevičienė.

Naujosios psichoaktyvios medžiagos

Psichoaktyvių medžiagų gamintojai ieško naujų būdų pateikti savo prekes vartotojams, tad keičia ne tik jų formą (maisto papildai, prieskoniai ir pan.), bet ir sudėtį. Tačiau G. Mikulevičienė pabrėžia, kad jos, kaip ir senosios priemonės, gali būti suskirstytos į stimuliuojantį, haliucinogeninį, slopinantį arba mišrų poveikį turinčias medžiagas.

Nors gydytoja pripažįsta, kad naująsias psichoaktyvias medžiagas yra sunku atpažinti, tačiau yra žinoma, kad jos yra pigesnės, prieinamesnės ir pavojingesnės. Pasak jos, „mes negalime žinoti, ar tai nesukels širdies raumens pažeidimo, traukulių“. Kartais atėjusios į rinką naujos priemonės sukelia dešimtis mirčių.

Palyginus senąsias ir naująsias psichoaktyvias medžiagas matoma, kad formulėje keičiasi tik vienas radikalas. Pavyzdžiui, metilonas, turintis vienu daugiau deguonies radikalu nei MDMA (geriau žinomas kaip ekstazis) gali sukelti parkinsonizmą – drebulį, sustingimą.

Vaistai

Vaistai yra skirti gydyti žmones, tačiau, jeigu vartojami ne pagal paskirtį, gali būti kenksmingais. Toksikologė pastebi, kad jei pacientas, kuriam buvo skirtas vienkartinio vartojimo vaistas, susiduria su nutraukimo sindromu, traukuliais arba psichozėmis, galima įtarti, kad žmogus vaistus vartoja svaiginimosi tikslais.

Viena iš medžiagų, kuri gali sukelti priklausomybę, yra kodeinas, kuris įeina į vaistų nuo kosulio gamybą. Pervartojus šios priemonės gali kilti atsipalaidavimas, svaigumas, euforija. Toksikologė tokius pojūčius apibūdina kaip „jausmą tarsi būtų saugu, gera ir malonu“.

Visgi nutraukus tokių vaistų vartojimą atsiranda pilvo skausmai, pykinimas, vėmimas, drebulys, raumenų spazmai, širdies perplakimai.

Kodėl negalima sustoti vartoti?

Psichoaktyvios medžiagos veikia smegenų atlygio sistemą, kai išsiskyrus dopaminui, asmenys nori pakartoti gerą jausmą daug kartų. G. Mikulevičienė pabrėžia, kad dauguma psichoaktyvių medžiagų veikia atlygio sistemą, tad ją persimuliavus paprasti dalykai, kaip skanaus pyragėlio valgymas, gali nesukelti norimų malonių pojūčių.

Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo (VVSSF) finansuojamas projektas „Žvilgsnis į priklausomybės ligas“